torstai 29. maaliskuuta 2018

Mikä on INCI ja mitä se kertoo tuotteesta?

Moni kuluttaja varmaan pohtii aiempaa enemmän mitä päivittäisessä käytössä olevat tuotteet sitten ihan oikeasti sisältävätkään. Aihe kemikaalit kun ovat olleet otsikoissa jo jonkin aikaa niin kosmetiikan kuin muidenkin päivittäistavaroiden osalta. Pullon kyljessä on usein muutakin tietoa tuotteesta kuin sen sisältämät raaka-aineet.


Mistä sitten tiedän kaupassa mitä käsissäni pyörittelemäni kosmetiikka purnukka sisältää? Vastaus on INCI eli International Nomenclature of Cosmetic Ingredients eli lyhyesti ingredients, suomennettuna vapaasti ainesosat tai valmistusaineet.

Laki velvoittaa valmistajaa laatimaan INCIn, joka tuotteessa tulee olla mukana. Normaalisti se löytyy tuotteen pahvipakkauksesta, mutta toisinaan se on printattuna itse tuotteen kylkeen. Usein se melko pitkä litanja, jonka edessä lukee tuo sana ingredients. Usein nimet ovat kemian tunneilta tutulta kuulostavia sanoja, joita INCI-nimikkeiksi kutsutaan, esimerkiksi acetyl hexapeptide-8. Toki siellä voi lukea ihan water tai aqua (vesi) eli raaka-aineen yleisnimi.

Se mikä saattaa olla tämmöistä tavallista kuluttajaa helpottava tekijä, on fakta että tuotteessa käytetyt raaka-aineet on ilmoitettava suuruusjärjestyksessä. Eli jos tuotteen ingredients-listan ensimmäinen sana on water/aqua niin tuote koostuu suurimmaksi osaksi vedestä. Mutta jos raaka-ainetta on vähemmän kuin yksi prosentti, niin silloin järjestys noilla raaka-aineilla on vapaa. Toisaalta jos raaka-aineita ei tunne eikä niiden ominaisuuksia osaa tulkita, niin ei niiden järjestyskään välttämättä auta kosmetiikkaviidakossa. Mutta jos joku tuote lupaa olevansa esimerkiksi hiuksia silottava sheavoi-hoitoaine, mutta sheavoi (shea butter) ei INCI-listalla näy tai on ihan viimeisenä listalla saattaa kieliä ettei hoitoaineen silottavat tekijät liity mitenkään sheavoihin vaan todennäköisemmin silikoneihin (esimerkiksi silicone, dimethicone, amodimethicone).

Miten kuluttaja sitten voi tietää mitä mikin heprealta kuulostava raaka-aine on? Se onkin sitten usein googlettamisen paikka. Eli asiaan pitää hieman perehtyä jos haluaa 100% varmasti tietää mitä tuote sisältää. On olemassa myös appeja puhelimeen asennettavaksi (tunnetuin lienee meillä CosmEthics) jonka avulla voi skannata tuotteen INCIn, mutta itse en ole perehtynyt näihin sen enempää.

INCIstä on kyllä paljon hyötyä ostoksilla ollessa, se nimittäin kertoo esimerkiksi allergisille tai tuoksuherkille hyvin nopeasti tuotteesta, jos sitä osaa yhtään hahmottaa. Mutta tuoksuaineet löytyvät vain sanalla perfume tai aroma, silloin on hankala hahmottaa mahdollista allergisen reaktion aiheuttajaa jos INCIn muut raaka-aineet eivät käy aiheuttajiksi. Myös joillakin raaka-aineilla on omat tuoksunsa eli jos et pidä piparmintun tuoksusta niin kannattaa välttää tuotteita joiden INCI sisältää sanan peppermint oil, Mentha Piperita Oi (sillä kokemukseni piparmintun aromi on aika vahva myös ns. pienemmillä pitoisuuksilla). Jos tuotteeseen ei ole lisättynä ns. lisätuoksuaineita, niin voidaan liikkua jo melko turvallisilla vesillä. Kokemuksen kautta kertyy myös INCI-tietous. Siihen pitää vain hetki paneutua. Mitään yleispätevää ohjetta on hankala antaa.



Kuinka moni siellä ruudun toisella puolella selaa tuotteiden INCI-listaa ostoksilla?



                




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti