perjantai 30. lokakuuta 2015

Kasvivärit hiusten värjäyksessä - pikainen kotivärjääjän huomiolista

Olen huomannut ilokseni että ekokampaajien määrä on kasvussa ja ihmiset haluavat kemikaalien sijaan tutustua kasvivärjäyksen saloihin. Joko ihan siellä kampaajalla tai sitten kotona. Kirjoitan nyt kotivärjääjän näkökulmasta tätä postausta. Vailla koulutusta, itse oppineena. Kuten aina kotivärjäyksiä tehdessä, myös kasvivärein saattaa tulla suuriakin mokauksia. Jos epäilet lopputulosta niin kannattaa suosiolla kipittää kampaajan hoiviin. Itse suhtaudun hiuksiin uusiutuvana luonnonvarana ja otan tietoisen riskin näissä kotikampaajaleikeissäni.

Kasvivärit voidaan luokitella kestoväreihin. Usein pelotellaan ettei hennattua tukkaa voi enää värjätä kemikaalein. Tavallaan se on totta, joudut todennäköisesti tekemään värinpostoja jos haluat vuosien hennauksien jälkeen vaihtaa väriä radikaalisti. Toki punaisesta on helpompi vaihtaa mustaan kuin toisin päin. Jos olet värjännyt Indigolla (kasviväri myöskin) hiuksesi vuosia mustaksi ja päätät vaihtaa vaikka siihen punaiseen tehden värinpoiston, on lopputulos vihreä. Eli ennen kasviväreihin siirtymistä kannattaa huolella harkita onko valmis olemaan niiden kanssa naimisissa lopun elämäänsä (tai kasvattamaan sen pois hiuksista vuosien mittaan).

Itse olen onnistuneesti hennannut ja suoravärjäillyt hiuksia sekaisin markettivärien kanssa, mutta kuten sanoin, en ota hiuksiani turhan vakavasti. Olen kuullut että jotkut kampaajat eivät suostu tekemään väri- tai permanenttikäsittelyä hennattuihin hiuksiin, koska lopputulos saattaa olla mitä tahansa. Itse en ole kampaajalla hiuksia värjäyttänyt kymmeneen vuoteen enkä ole kotipermanenttiakaan harrastanut, niin omakohtaista kokemusta ei ole antaa aiheesta.

Kasviväreistä puhutaan usein sanalla henna. Henna eli Lawsonia inermis on se kasviväri jota helpoimmin on saatavilla ja sillä saa punaisen tukan. Noin yleistäen. Joskus kuulee puhuttavan myös Indigosta. Se ei ole musta henna (pysy erossa mustasta hennasta jos joku sitä sinulle tarjoaa, juokse!) vaan oma kasvinsa. Siinä vaiheessa kun mukaan heitetään cassia niin moni tipahtaa kärryiltä. Cassia on kullankeltaisten tähkäpääblondien ystävä. Se värjää vaaleankellertäväksi, mutta usein siitä kuulee puhuttavan neutraalina tai värittömänä hennana. Kellertävyys ei suoranaisesti näy kuin blondissa tukassa. Monet käyttävätkin cassiaa rakennepaikkaavana hoitona hiuksille. Se antaa upeaa kiiltoa tukalle. Lisäksi muitakin yrttejä toki käytetään, mutta nämä itsekin tunnistan.

Siinä tulikin kaksi hyvää syytä kasvivärjäillä eli rakennepaikkaavuus sekä kiilto. Ja onhan kasvivärjäys luonnollisempi vaihtoehto markettiväreille. Moni kemikaaleille herkistynyt on siirtynyt kasviväreihin jos oma luonnollinen hiusväri ei miellytä. Kasvivärienkin kanssa suositellaan allergiatesti ihan samalla tavalla kuin markettiväreissäkin. Kasvivärejä oli aiemmin hankala ostaa, mutta nyt niitä alkaa olemaan hyvin tarjolla luomukauppojen valikoimissa, esimerkiksi Ruohonjuuressa on kattava valikoima. Myös Lush tarjoaa neljä vaihtoehtoa tällä saralla.

Usein myytävät kasvivärit ovat jauhemaisia, mutta Lushilla ne myydään levyinä. On sanomattakin selvää että niissä on mukana muutakin kuin väriainetta. Lushilla hiusväreissä on mm. luomukaakaovoita ja erilaisia yrttejä ja öljyjä. Voit itse kokkailla oman sävysi sekoittamalla vaikka hennajauhetta ja indigoa yhdessä punaviinin kanssa. Googlettamalla löytyy reseptejä moneen lähtöön. Itse olen hennaa sotkenut lähinnä sitruunamehun ja punaviinin kanssa. Joskus jotain teetäkin heittänyt mukaan. Lushin hennaa en ole tähän päivään mennessä vielä kokeillut.

Kasvivärit tosiaan kerrostuu käytön mittaan hiuksiin ja tekee niistä vahvan tuntuiset ja ihanan kiiltävät. Ongelmaksi saattaa muodostua hiusten karheus eli älä käytä rakennepaikkaavia hiustenhoitotuotteita jos kasvivärjäilet, muuten tukka alkaa muistuttamaan hevosen jouhia karheudeltaan. Osta sen sijaan kosteuttavia tuotteita.

Tämä oli tämmöinen pikainen mitä nyt mieleeni tuli aiheesta postaus, jos joku asia jäi askarruttamaan niin kyselkää ihmeessä. Itselläni on kokemusta vaan hennalla värjäämisestä eli indigo ja cassia-glossauksia en ole harrastanut itse. Tosin kaapissa on yksi paketti cassiaa, niin enköhän senkin jossain vaiheessa testaa. Nyt olen vaihteen vuoksi leikkinyt suoraväreillä.


Kuinka moni lukija on tutustunut kasviväreihin?
Onko kokemuksia ekokampaajista?



iHerb, henna

8 kommenttia:

  1. Olen hennaillut tukkaani nyt parisen vuotta. Väri on upea, hohtava ja kestää haalistumattomana. Ainoastaan juurikasvu pakottaa värjäämään uusiksi. Tukka pysyy terveenä ja runsaana. Henna tosin myös kuivattaa hiukan, mutta kunnon hoitotuotteilla tilanne ei räjähdä. Nyt ongelmani on se, että olen värjännyt liikaa, eli kerroksia on niin monta, että väri on hieman menettänyt hohtoaan. Tässä kannattaa olla varovainen; mieluummin värjää vain juurta kuin koko päätä.

    Nyt haluaisin luonnollisen värini takaisin. Ei siinä, henna kun ei lähde kuin kasvattamalla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse rakastan hennailussa sitä projektia. Kokkailen seoksen, odotan, levitän hiuksiin, odotan, huuhtelen ja taas odotan. Siinä on jotain kiehtovaa mutta toisaalta rakastan suoravärien heti näkyvää tulosta. Hennan kiiltoa en kyllä ole saavuttanut millään muulla väriaineella tai tuotteella. Se on mahtava, etenkin auringon valossa. <3

      Oman värin takaisin kasvattaminen onkin pitkä prosessi. Itse en pidä omasta maantienharmaasta vaikka välillä leikittelenkin ajatuksella päästä eroon värjäysrumbasta. Ehkä joskus... :)

      Ja ihan totta ettei kannata kerrosta liikaa väriä, itse hennasin ensimmäisen kerran kolmesti koko pään ja sen jälkeen vain tyvikasvua tarpeen tullen.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen postaus! Tuli uutta, vaikka minullakin on kasviväri. Käyn ekokampaajalla, joten ei ole tarvinnut sen syvällisemmin perehtyä. Mulla kyllä värjätään aina koko pää, mutta ihan hyvässä kunnossa on tukka pysynyt. Tukasta löytyy jo harmaata, en sitten tiedä saisiko niitä kaupasta ostetuilla väreillä peittoon. Kerran kokeilin Santea, mutta sillä ei ainakaan onnistunut.
    Tykkään siitä, että kasviväri pysyy kauniina eikä kulahda, kuten esim punertavat hapetevärit :). Oman tukan sävyeroista johtuen lopputulos on aina vivahteikas eikä sellainen värikypärä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :) Olen harkinnut ekokampaajalla käyntiä ensi vuoden puolella kunhan keksin mallin ja päätän vielä että lähdenkö taas hennailemaan. Itsellä oma väri on semmoinen maantienharmaa ja sen olen saanut Prismoista (ainakin ennen sai...) saatavalla Sante(?) hennalla piiloon. Mutta se mikä toimii toisella ei toimi välttämättä itsellä.

      Hennalla saa kyllä ihanan kiillon tukkaan. Ja se vahvuus joka hiuksiin tulee muutaman hennauksen jälkeen on mahtavuutta. Nyt kun hiukset on huomattavasti ohentuneet, on tuo hennaus alkanut taas kiinnostamaan... mutta harkitsen vielä.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Mä oon tosi kiinnostunut kasvivärjäämisestä, ja ajattelinkin mennä ekokampaamoon tekemään viimeisen harjottelun. Mä haluaisin ryhtyä värjäämään hiuksiani esimerkiksi indigolla, kunhan olen oikeasti lopettanut värien välillä sinkoilun... siinä voi hetki mennä, alalla kun on :D

    Ja oli hyödyllinen postaus näin tulevan ammattilaisenkin näkökulmasta ^__^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos. :)
      Sehän kasviväreissä miinusta onkin ettei värien kanssa voi hyppelehtiä vanhaan malliin blondista punaiseen ja mustan kautta blondiksi uudelleen- tyylillä ( you get yhe idea?) :D
      Muuten kyllä sydämeni tykyttää kasviväreille lujasti. :)

      Poista