Kasvivärit voidaan luokitella kestoväreihin. Usein pelotellaan ettei hennattua tukkaa voi enää värjätä kemikaalein. Tavallaan se on totta, joudut todennäköisesti tekemään värinpostoja jos haluat vuosien hennauksien jälkeen vaihtaa väriä radikaalisti. Toki punaisesta on helpompi vaihtaa mustaan kuin toisin päin. Jos olet värjännyt Indigolla (kasviväri myöskin) hiuksesi vuosia mustaksi ja päätät vaihtaa vaikka siihen punaiseen tehden värinpoiston, on lopputulos vihreä. Eli ennen kasviväreihin siirtymistä kannattaa huolella harkita onko valmis olemaan niiden kanssa naimisissa lopun elämäänsä (tai kasvattamaan sen pois hiuksista vuosien mittaan).
Itse olen onnistuneesti hennannut ja suoravärjäillyt hiuksia sekaisin markettivärien kanssa, mutta kuten sanoin, en ota hiuksiani turhan vakavasti. Olen kuullut että jotkut kampaajat eivät suostu tekemään väri- tai permanenttikäsittelyä hennattuihin hiuksiin, koska lopputulos saattaa olla mitä tahansa. Itse en ole kampaajalla hiuksia värjäyttänyt kymmeneen vuoteen enkä ole kotipermanenttiakaan harrastanut, niin omakohtaista kokemusta ei ole antaa aiheesta.
Kasviväreistä puhutaan usein sanalla henna. Henna eli Lawsonia inermis on se kasviväri jota helpoimmin on saatavilla ja sillä saa punaisen tukan. Noin yleistäen. Joskus kuulee puhuttavan myös Indigosta. Se ei ole musta henna (pysy erossa mustasta hennasta jos joku sitä sinulle tarjoaa, juokse!) vaan oma kasvinsa. Siinä vaiheessa kun mukaan heitetään cassia niin moni tipahtaa kärryiltä. Cassia on kullankeltaisten tähkäpääblondien ystävä. Se värjää vaaleankellertäväksi, mutta usein siitä kuulee puhuttavan neutraalina tai värittömänä hennana. Kellertävyys ei suoranaisesti näy kuin blondissa tukassa. Monet käyttävätkin cassiaa rakennepaikkaavana hoitona hiuksille. Se antaa upeaa kiiltoa tukalle. Lisäksi muitakin yrttejä toki käytetään, mutta nämä itsekin tunnistan.
Siinä tulikin kaksi hyvää syytä kasvivärjäillä eli rakennepaikkaavuus sekä kiilto. Ja onhan kasvivärjäys luonnollisempi vaihtoehto markettiväreille. Moni kemikaaleille herkistynyt on siirtynyt kasviväreihin jos oma luonnollinen hiusväri ei miellytä. Kasvivärienkin kanssa suositellaan allergiatesti ihan samalla tavalla kuin markettiväreissäkin. Kasvivärejä oli aiemmin hankala ostaa, mutta nyt niitä alkaa olemaan hyvin tarjolla luomukauppojen valikoimissa, esimerkiksi Ruohonjuuressa on kattava valikoima. Myös Lush tarjoaa neljä vaihtoehtoa tällä saralla.
Usein myytävät kasvivärit ovat jauhemaisia, mutta Lushilla ne myydään levyinä. On sanomattakin selvää että niissä on mukana muutakin kuin väriainetta. Lushilla hiusväreissä on mm. luomukaakaovoita ja erilaisia yrttejä ja öljyjä. Voit itse kokkailla oman sävysi sekoittamalla vaikka hennajauhetta ja indigoa yhdessä punaviinin kanssa. Googlettamalla löytyy reseptejä moneen lähtöön. Itse olen hennaa sotkenut lähinnä sitruunamehun ja punaviinin kanssa. Joskus jotain teetäkin heittänyt mukaan. Lushin hennaa en ole tähän päivään mennessä vielä kokeillut.
Kasvivärit tosiaan kerrostuu käytön mittaan hiuksiin ja tekee niistä vahvan tuntuiset ja ihanan kiiltävät. Ongelmaksi saattaa muodostua hiusten karheus eli älä käytä rakennepaikkaavia hiustenhoitotuotteita jos kasvivärjäilet, muuten tukka alkaa muistuttamaan hevosen jouhia karheudeltaan. Osta sen sijaan kosteuttavia tuotteita.
Tämä oli tämmöinen pikainen mitä nyt mieleeni tuli aiheesta postaus, jos joku asia jäi askarruttamaan niin kyselkää ihmeessä. Itselläni on kokemusta vaan hennalla värjäämisestä eli indigo ja cassia-glossauksia en ole harrastanut itse. Tosin kaapissa on yksi paketti cassiaa, niin enköhän senkin jossain vaiheessa testaa. Nyt olen vaihteen vuoksi leikkinyt suoraväreillä.
Kuinka moni lukija on tutustunut kasviväreihin?
Onko kokemuksia ekokampaajista?
Onko kokemuksia ekokampaajista?