torstai 18. helmikuuta 2016

Kosmetiikan säilytys ja parasta ennen päiväykset

Mistä tietää milloin kosmetiikka on pilalla? Kuinka kauan kosmetiikka on käyttökelpoista? Teen täällä inventaariota kosmetiikkavarastoihini ja ajattelin tässä ohella naputella hieman kosmetiikan säilymisestä käyttökelpoisena sekä siitä miten itse säilytän kosmetiikkaani. Häpeissäni olen heitellyt tuotteita roskiin, ne eivät päädy loppuneet-postaukseen koska teemme kodissa suursiivousta eikä tilaa säilömiselle yksinkertaisesti löydy.

Kosmetiikkatuotteessa löytyy merkintä kuinka kauan tuote säilyy. Joko tuotteessa lukee "parasta ennen" ja päivämäärä tai siellä on tiimalasi-symboli sekä päiväys. Esimerkiksi Lushilla purnukoiden kyljissä on tarra, josta parasta ennen päivä löytyy. Sen sijaan jos löydät purnukan kyljestä symbolin  jossa on avattu purnukka ja sen sisällä tai vieressä vaikka merkintä 12M, niin tuote säilyy avattuna 12 kuukautta.

Se miten pitkiä säilytysaikoja valmistajat tuotteilleen antavat lienee heidän omia päätöksiään. Toki toiset tuotteet säilyvät oikein säilytettyinä pidempään kuin toiset. Esimerkiksi parfyymit säilyvät pidempään käyttökelpoisina käyttöönoton  jälkeenkin kuin ripsivärit. Toki tuote voi olla käyttökelpoinen päiväyksen mentyä umpeen, mutta käyttö on tällöin omalla harkinnalla. Olen huomannut että hajuvesille annetaan usein käyttöaikaa avaamisen jälkeen 36 kuukautta eli kolme vuotta. Omistan kyllä vanhempiakin tuoksuja, jotka ovat edelleen käyttökelpoisia omasta mielestäni.

Miten tiedän uskallanko käyttää tuotetta X joka on ollut avattuna? Itse käytän melko surutta esimerkiksi luomivärejä ja muita puuterimaisia tuotteita hajuvesien ohella, vaikka se olisikin ollut käytössä yli pakkaukseen merkityn ajan. Mutta jos tuotteen rakenne tai koostumus, haju tai ulkonäkö on muuttunut alkuperäisestä, niin en sitä käytä vaan nakkaan roskiin. Olen muuten kirjoitellut kosmetiikkajätteiden lajittelusta tässä postauksessa. Tuotteiden pakkauksillakin on vaikutusta tuotteen säilyvyyteen. Senpä takia pidän itse pumppupulloista (ilma ei pääse pulloon) ja huulivoiteissa tuubeista metallirasioiden sijaan (ei tarvitse sormiaan uittaa tuotteessa ottaakseen voidetta käyttöön).

Säilymiseen vaikuttaa olennaisesti missä ja miten tuotteita säilyttää. Lämmin ja kostea suihkutila ei ole oikea paikka kosmetiikan säilytykseen, vaikka itsekin vessan meikkikaapissa arkimeikkejä pidän. Tähän tulee muutos heti kun tilaa vapautuu meikata muualla. Suurin osa meikeistä majailee Malmin laatikoissa makuuhuoneessa eli pimeässä ja viileässä. Esimerkiksi hajuvedet ovat herkkiä säilytysasioissa. Valo, lämpö ja suora auringonpaiste ovat pahimpia tuhoamaan hajuvedet. Olen kuullut että jotkut säilövät kynsilakkojaan jääkaapissa, itse pidän suurimman osan lakoistani Ikeasta ostamassani Helmerissä, suhteellisen viileässä makuuhuoneen nurkassa.
Kuinka fanaattisia te olette tuijottelemaan parasta ennen päiväyksiä?
Miten säilytätte kosmetiikkaanne?


 
pm
12 kommenttia:

 1. Meidän jääkaappi on iso, mut jos sinne kynsilakat säilöisin niin ihan hirveesti ei enää muulle jäisi tilaa :D Helmereissä siis majailevat täälläkin lakat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Meillä olis ihan sama tilanne jos edes yrittäisin jotain vastaavaa. :D

   Poista
 2. Kylppärissä suurin osa kosmetiikkaa. Kynsilakat olkkarissa hyllykössä. Kyllä sitä välillä tulee semmosia hups-juttuja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelottavakin hups-juttuja! :D Kohta kaksi vuotta vanha seerumi on ollut aika yllätys. No jotkut kynsilakat on vielä vanhempia, mutta ne on ihan käyttökunnossa yhä. Samoin hajuvesiä löytyy muutama jotka päiväyksensä puolesta olisi menneet vanhaksi, mutta koska tuoksu on ok, niin ne sai jäädä vielä.

   Poista
 3. Mä toimin hajuaistin varassa, en niinkään tuijota päivämäärää. Mulla on tosi tarkka hajuaisti ja haistan kyllä kaua, jos joku on aikansa elänyt. Mulla on suurin osa kosmetiikassa makkarin vaatekaapissa pimeässä. Kylppärin kaapissa mulla on ainoastaan tuotteet, jotka just sillä hetkellä on käytössä. Tuoksu on eteisen lipaston kätköissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haluaisin eteiseen lipaston just tuoksuille, että niitä tulisi laitettua useammin, mutta tämän asunnon eteinen on niin pieni ettei sinne saa järkevästi kauneuspistettä :)

   Poista
 4. Mulla on muutama tosi vanha luomiväri, tai ainakin pidän todella vanhoina noin viisi vuotta vanhoja luomivärejä, mutten raski niistä luopuakaan vielä. Huulituotteissa olen tarkempi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on varmaan samaa ikäluokkaa osa puuterisista tuotteista. Tosiaan kaikki muut tuotteet syynään kyllä tarkemmin läpi! hajuaisti on hyvä kertomaan, samoin jos ulkonäkö on yhtään muuttunut niin pois vaan. Vaikka sydäntä välillä riipaisee heittää joku kalliimpi tuote roskiin. :(

   Poista
 5. Itse käytin juuri loppuun Lushin suihkugeelin, joka oli mennyt yli vuosi sitten vanhaksi :D Tosin, päivämäärissä oli muutenkin vain 3 kk säilymisaika (en ole ennen törmännyt), mutta eipä se miksikään ollut mennyt.

  Miulla on kynsilakat Helmereissä + kahdessa kynsilakkatelineessä, muut meikin ympäri kämppää ja hajuvedet vaatekaapissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suihkugeeli vielä huuhdotaan iholta pois, niin tuskin siinä mitään on. Tuoksu voi laimentua. Itselläkin suihkugeelejä on kertynyt enkä millään ehdi aina kuluttamaan edellistä loppuun kun otan seuraavan ja sitten niitä onkin jo muutama suihkunnurkassa ja osa on ollut avoinna kauemmin kuin sen 6kk mitä noissa mun purnukoissa on ollut säilymisaika avaamisen jälkeen.

   Helmerit on kyllä pop kynsilakoille. Pitäisi oikeastaan ostaa toinen, tai karsia lakkoja pois.... En ole vielä päättänyt mitä teen... :D

   Poista
 6. Onks toi "Made by Josh" Lushin tuote? Ihan tuntematon brändi mulle ja vasta näistä kauneusblogeista bongannut, mutta jos se noin persoonallinen on, pitää tutustua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh, tuo on osassa Lushin tuotteita oleva tarra joka kertoo mm. sen kuka ko.tuotteen on valmistanut :) Hauska yksityiskohta minunkin mielestä. Lush on kyllä muutenkin tutustumisen arvoinen tapaus :)

   Poista