sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kosmetiikka & kuluttaminen - murinaa sunnuntain kunniaksi

Miten niin liikaa?-blogin Elisaa haastateltiin Kauneus & Terveys-lehden toimesta. Artikkelin voit lukea tästä. Hieman raflaavalla otsikoinnilla varustettu haastattelu on mielestäni ihan asiallinen itsessään. Mutta K&T Facebook-sivulla alkoi nälviminen Elisaa kohtaan. Hän kun kertoi käyttävänsä jopa 300 euroa kuussa kosmetiikkaan. Tämä kirvoitti ihmiset kommentoimaan asiaa puolin ja toisin.

Itse koin osan Facebook viesteistä todella ahdistaviksi. Elisan varallisuus olisi pitänyt käydä läpi, koska eihän "normi-ihmisellä" ole varaa laittaa noin paljoa kosmetiikkaan. Eräs kommentoinut kertoi koko vuoden aikana laittaneensa kosmetiikkaan vain 15 euroa ja senkin oli joutunut punnitsemaan tätäkin summaa. Joku laski että vuodessa Elisa kuluttaa 3600 euroa kosmetiikkaan. En kuitenkaan missään huomannut että Elisa kertoi kuluttavansa tuon summan joka kuukausi. Ehkä hän ei jossain kuussa osta yhtään mitään kosmetiikkatuotetta? Toiselle ei riittänyt kommentointi kulutustavoista, vaan piti aikuiseen tapaan kommentoida kasvoilla näkyviä luomia. Kukkaron nyörit ja luomethan ovat selkeästi yhteydessä toisiinsa?

Sosiaalisen median myötä on muka tullut hyväksyttäväksi kommentoida julkisesti hyvinkin negatiiviseen sävyyn toisia ihmisiä ja heidän valintojaan. Se laittaa ajattelemaan onko käytöstapoja enää ollenkaan? Miten voin kasvattaa lapsestani hyväkäytöksisen kun ei sitä taitoa tarvita enää aikuisiällä? Tai miksi näkisin sen vaivan kun aikuiseksi tullessaan käytöstavat voi heittää kaivoon. Jos et saa mieluista vastausta kärkkääseen kysymykseen niin voit hyvin kuitata vastauksen kommentilla " Hieno kermaperseen vastaus, jipii!" kun edelliseen kommenttiin on itse toivonut aikuista ja rehellistä vastausta.

Jäin pohtimaan puuttuvien käytöstapojen lisäksi ihmisten tarvetta vertailla itseään muihin ja heidän valintoihin. Tosiasia nyt vaan on se että toisilla on enemmän varallisuutta kuin toisilla, mutta en silti hyökkää minua varakkaampien kimppuun nälvimällä että kermaperseellä on varaa ostella uusia autoja kun itse en omista yhtäkään - en edes sitä ajokorttia. Silloin kun elin huomattavan pienellä rahasummalla, niin bussikortin sijaan kävelin töihin ja käytin näin säästyvät varat minua enemmän ilahduttavaan harrastukseeni. Ja ostin kosmetiikkaa.

Elämä on täynnä valintoja myös rahan käytön suhteen. Missä vaiheessa on tullut hyväksyttäväksi nälviä kanssaihmisiä, saati vaatia heidän kulutustapojaan kaikkien nähtäville? Tämä pohdinta on kuplinut mielessäni jo paljon tuota julkaistua haastattelua aiemmin. Nyt sain lisäpontta pohdintaani ja syntyi tämä murina sunnuntain kunniaksi pojun päiväunien aikana. Tein taas tietoisen valinnan blogata siivoamisen sijaan. Joku voisi kivittää tästäkin valinnasta julkisesti.

Oli pakko saada purkaa tuon keskustelun jäljiltä omia ajatuksia. Huomenna palataan pinnallisempiin aiheisiin ja postauksessa arvioitavana on kasvovoide. Toivottavasti murinasta huolimatta vietätte mukavan sunnuntain!palette21 kommenttia:

 1. Ihan samaa olen itsekin ihmetellyt; mitä he oikeasti saavat siitä kun nälvivät, pilkkaavat yms. toista ihmistä verkossa? Joskus olisi hyvä myös pysähtyä pohtimaan sanoisiko saman asian ihan kasvokkain toiselle - se viestin naputteleminen on niin paljon helpompaa ja "kasvottomampaa". Itselläni myös kuohahti kun noita kyseisiä kommentteja luin - kuohahtelun jälkeen tunnetila muuttui sitten enemmän sääliin - harmi, että jolla kulla menee niin huonosti, että pitää sitä pahaa oloaan toiseen tuolla tavalla purkaa..

  Niin ja se kateus ei ole koskaan kaunista katsottavaa ja sehän sieltä kirjoituksista selkeästi paistoi läpi - ja nimenomaan se pahanilkinen kateus..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta. Kasvokkain ei välttämättä tule kommentoitua mitä sylki suuhun tuo... ei edes kateellisena. :/

   Poista
 2. Ihan loistava teksti. Käytöstavat on kyllä monilta unohtuneet ihan täysin. Mietin, että eipä taitaisi olla monellakaan pokkaa sanoa kasvotusten samoja asioita, mitä tämän netin kautta huudellaan. Suomalaisilla on kumma tarve ihmetellä asioita mihin toiset rahojaan käyttävät, joskus tuntuu, että sen kossupullon osto on enemmän ok kuin meikkien. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin. Ihmisillä on kumma tirkistelyn ja kommentoinnin tarve nykyään. Erityisesti negatiiviset kommentit ovat yleistyneet. Mistä se sitten kertookaan, mutta mukavaa seurattavaa se ei ole tuolla SoMen syöväreissä.

   Poista
 3. Loistava postaus ja luinpa juuri nuo kommentit. Siellähän mennään henkilökohtaisuuksiin. Ensinnäkin kukin käyttää rahansa miten haluaa ja omalla tavallaan, ei noissa omissakaan kahvimukien ja peltipurkkien keräämisissä ole mitään tolkkua, mutta loukkaako se ketään, kuten Elisan rahankäyttö kosmetiikkaan?

  Se että käyttää 200e valitsemallaan tavalla kosmetiikkaan, ei tee kermapersettä myöskään, eikä poshia... Ei tainnut henkilö keksiä muuta sanottavaa, niin piti mennä henk.kohtaisuuksiin.

  Luomiinkin puututtiin, vaikka Elisa on valtavan kaunis ja luomet ovat osa Elisan persoonaa, pitäisikö kaikkien olla samasta muotista.

  Heh kyllähän omaan blogiin Anna lehden juttuun sain kommentin, että syödäänkö me koko ajan ja eikö vyötäröä kiristä? Hih. ruokien kuvaaminen ei muuten kerro lainkaan siitä määrästä, mitä jokainen suuhunsa laittaa ja muutenkin kommentti nauratti ja oli kyllä sinänsä kiltti. Mietin vain noin yleisesti miten paljon ihmiset haluavat vertailla itseensä, ottavat toisten elämän kertoman itseensä, loukkaantuvat turhasta ja vielä kirjoittavat itse sitten todella rumia toisille. Että semmoista, mukavaa että puolustat Elisaa ja meitä kaikkia, jotka olemme avoimia iskujen kohteita blogeillamme. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. :) Olen monesti miettinyt millaisen kuvan blogien lukija saa bloggaajasta. Blogi kun usein kuvastaa tai heijastelee hyvin pientä osaa kirjoittajansa elämästä. Siksi usein itsekin raotan ovea muuhun elämääni melko harkitusti. Jokaisella on toki oikeutensa omaan mielipiteeseen mutta käytöstapoja ei sovi unohtaa.

   Poista
 4. Todella hyvä postaus!! Tiivistit aika hyvin tämän, ihan kuin olisin itse kirjoittanut! (Nyt lueskelen blogeja, enkä siivoa, ensi viikolla messuilla aion ostella päättömästi kosmetiikkaa enkä säästää vaikka elän opiskelijabudjetilla, hyi minua!)

  Useinhan nämä kommenttilootahuutelijat ovat tätä vähän yksinkertaisempaa väkeä, jolla on pikkuisen liikaa aikaa, näin ainakin oletan. En pystynyt lukemaan kaikkia kommentteja, olisin muljautellut silmät päästäni :D On ihan uskomattoman raivostuttavaa, miten törkeästi ihmiset kommentoivat somessa ylipäänsä - mä kommentoin tasan sellaisia juttuja, jotka voin sanoa livenäkin. (Tosin olen livenäkin vähän ärhäkkä kommentoimaan asioita, heh).

  Minua ei kiinnosta pätkääkään muiden rahankäyttö, varallisuus tai muutkaan vastaavat yksityiskohdat. Yks hailee, mitä muut tekevät, mulla on muutakin tekemistä. Siksi tällainen käytös on tavallaan mielenkiintoista, mitä törkykommentoijien mielessä liikkuu, mitä he tekevät työkseen, millaiset arvot heillä on? Saisko tästä jonkin tutkimuksen, mua kiinnostais :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Mietin itsekin millaista ihmisen oma elämä on jos on varaa ja tarvetta kommentoida noinkin negatiivisesti kuin tuolla keskustelussa vilahteli. Jos joku tekee tutkimuksen aiheesta niin olen mielenkiinnolla heti lukemassa tuloksia. :D

   Poista
  2. Olen itse aina ollut kiinnostunut meikeistä, ihonhoitotuotteista ja hiusmuodista ! Näitä olen seurannut teini-iästä lähtien ja nyt olen 57-vuotias ja teen sitä edelleen . Harrastus on tämäkin eikä ensinnäkään mikään niin huono sellainen. Kauneusblogeja seuraan ja välillä kommentoin. Ei kannata hermostua jos joku arvostelee meikkihankintoja ja niiden hintoja, toiset hankkivat autoja ja toiset matkustelee yhtenään ja kyllä siihen menee paljon rahaa, paljon enemmän kuin meikkeihin !

   Poista
  3. Kiitos mukavasta kommentistasi. Ihanaa että kerroit kiinnostuksesi kosmetiikka kohtaan jatkuneen jo pidemmän aikaa. Ja kyllä, harrastus tämäkin on siinä missä postimerkkien keräily tai frisbeegolf. :)

   Poista
 5. Todella hyvä kirjoitus! Pisti itselläkin oikein vihaksi ja ennenkaikkea surettaa ihmisten töykeys toista ihmistä kohtaan. Netin välityksellä sitä on muka kasvottomana niin helppoa laukoa törkeyksiä toisen ihmisen tottumuksista, kulutuksesta, ulkonäöstä yms mitä päin kasvoja tuskin tulisi sanottua. Tuokin teksti oli kirjoitettu todella hyvin ja voin sanoa että tuskin Elisa on ainoa kosmetiikkaan rahaa käyttävä (tunnustan itsekin), harmittaa, että jotkut kokevat asiakseen mennä täysin aiheen ulkopuolelle arvostelemaan toista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ahdistuin ja raivostuin muutaman Facebookissa kommentoineen henkilön tökeryys ja kateus toista ihmistä kohtaan. Pohdin kuinka he kohtelevat lähimmäisiään joilla menee paremmin kuin kuvailemallaan ns. normi-ihmisillä. Ja juuri tuo että kukkaron nyörien heltymisen sijaan arvostellaan ulkonäköä, mitä ihmettä? Onneksi moni kommentoija myös näkee kosmetiikan harrastuksena ja positiivisiakin kommentteja on ilmaantunut. :)

   Poista
 6. Parastahan oli, ettei kukaan edes lukenut juttua vaan kommentoivat pelkästään otsikon perusteella. Itse jutusta ois selvinnyt asia jos toinenkin liittyen rahankäyttööni kerta se niin kiinnostaa :D

  Oikein hyvä postaus, ihan samaa mieltä olen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tosiaan artikkelin lukemalla olisi monta asiaa selvinnyt, mutta epäilen itsekin ettei monikaan vaivautunut sitä tekemään.

   Poista
 7. Hyvä postaus! Puit kyllä meikäläisenkin ajatuksia sanoiksi. Surullista miten kateus saa ihmiset kirjoittamaan älyttömiä asioita. Paljonkohan kommentoijat itse käyttävät rahaa tupakkaan, vaatteisiin, ravintolalounaisiin tai ryhmäliikuntakortteihin. Elämässä jokainen on vapaa tekemään valintoja ja priorisoimaan asioita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Tuskin nämä negatiiviset kommentoijat edes ajattelevat kuinka paljon itse käyttävät esimerkiksi tupakkaan johon menee huomattava summa rahaa jo muutaman savukkeen päivätahdilla. Kova tarve osoitella sormella ja syyllistää muita ajaa kaiken rationaalisen ajattelun edelle. Ikävä kyllä.

   Poista
 8. Mä olen huomannut myös tän käytöstapojen puutteen. Tuntuu ettei niitä ihan oikeasti kertakaikkiaan pidetä niin tarpeellisina kuin ennen :/

  VastaaPoista
 9. Mä olen huomannut myös tän käytöstapojen puutteen. Tuntuu ettei niitä ihan oikeasti kertakaikkiaan pidetä niin tarpeellisina kuin ennen :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on harmillista. Välillä tuntuu että ihan yksinkertaisetkin käytöstavat loistavat poissaolollaan. Onneksi maailmaan mahtuu toisenlaisiakin, muut huomioonottavia ihmisiä, sellaisia jotka _jopa_ auttavat pyyteettömästi pulassa olevia kanssaeläjiä.

   Poista
 10. Kieltämättä minäki järkytyin niistä kommenteista. Pöyristyin! On jokaisen oma asia, mihin rahansa käyttää. En ymmärrä miten kenenkään persettä kutittaa toisten ihmisten rahankäyttö, varsinkaan ittelle tuntemattoman ihmisen... Ite ostan kuukausibudjetista ylijäävillä rahoilla omia juttujani: kosmetiikkaa, kynsilakkoja, yms. Niin kauan ku se ei oo pois mistään tärkeämmästä, esim. asumis- ja ruokamenoista ni ittellä on hyvä. Tosi hyvä oli kyllä tää sun kirjotus. Käytöstavoissa on kyllä joillaki opettelemista. Se vähä järkyttää, että tollanen vanhempi naisihminen kommentoi niin rumia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Ei ole kaikki katsoneet Käytöskukkaa lapsina...
   (https://www.youtube.com/watch?v=5pk3dMFuEGQ)

   Vaikka itse polttaisin kaikki rahani roviolla, niin ei se summa siirry sinne kukkahattutädin kukkaroon. Eli ihan mitä kirjoittelitkin, en ymmärrä tuota persauksen kutinaa jos toisella on ropoja kukkarossa enemmän kuin itsellään, saati miten ne lantit käyttää... Kateus on katalaa... :/

   Poista